Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Χρήστος Ψήνας

Χρήστος Ψήνας

ΕΛΜΕΤ – Υφάσματα

Σκουζέ 4

Ασχολούμαστε με το εμπόριο υφασμάτων. Παλιότερα υπήρχε μια παραγωγή μεταξωτών και ήμασταν υπάλληλοι στη συγκεκριμένη εταιρεία κι από το 1996 πήραμε εμείς την επιχείρηση και γίναμε συνεχιστές. Ο πρώην εργοδότης μας ήταν υφασματέμπορος από τη Σμύρνη και επειδή δεν είχε διαδοχή για την επιχείρηση την έδωσε με πολύ ευνοϊκούς όρους σ’ εμένα και στον συνέταιρό μου τον Αριστείδη Γκιουζελιάν.

Η εταιρεία υπάρχει εδώ και περίπου 70 χρόνια, αρχικά στην Καλαμιώτου και από το 2008 σε αυτόν εδώ τον χώρο. Προλάβαμε την αγορά στα κέφια της με μεγάλη κίνηση που ανθούσε όλο το εμπόριο γύρω από την ένδυση, αξεσουάρ και κυρίως με τα υφάσματα. Ο κάθε όροφος στα κτίρια της περιοχής είχε μια βιοτεχνία απλώς τώρα έχει αλλοιωθεί αυτός ο χαρακτήρας του κέντρου με τα μπαρ, τα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης. Όλο αυτό το κτίριο ήταν μόνο βιοτεχνίες συνέχεια κινούμασταν με τόπια έξω και πολλές φορές από τον κόσμο δεν μπορούσαμε να περάσουμε. Υπήρχε μεγάλο αλισβερίσι. Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από εδώ είναι ο κόσμος και η κίνηση των καταναλωτών. Σίγουρα πλέον δεν είναι εύκολο για τον καθένα να περπατάει και να έρχεται για ψώνια στο κέντρο. Από παλιά υπήρχε κρίση σε αυτόν τον κλάδο τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και η γενική κρίση.

Με τη δημιουργία των μεγάλων καταστημάτων έχει αλλάξει το εμπόριο, οι βιοτεχνίες, η παραγωγή. Στην Ελλάδα το 25% του ΑΕΠ παλαιότερα ήταν κλωστοϋφαντουργικά είδη. Εμείς συνεργαζόμασταν με τις ελληνικές παραγωγές βεβαίως σαν εταιρεία. Πλέον κάνουμε εισαγωγές, κάζουαλ και αμπιγιέ ρούχα και μεταξωτά που βέβαια η αγορά έχει συρρικνωθεί γιατί ο κόσμος ψωνίζει εύκολα κι έτοιμα ρούχα, καθώς προτιμάει να έχει μια μεγαλύτερη ποικιλία ρούχων παρά ένα και καλό. Οι πελάτες μας είναι κυρίως μοδίστρες και μετανάστριες μοδίστρες που ακόμα διατηρούν αυτό το επάγγελμα και την ικανότητα να ράβουν. Κάνουμε χονδρική και λιανική δίνουμε σε πολλά μαγαζιά στην Ελλάδα. Η δουλειά βέβαια είναι σε ύφεση. Το αντικείμενο του εμπορίου είναι κυρίως το χρήμα, η εμπορική δραστηριότητα δεν είναι παροχή υπηρεσίας και γι’ αυτό με άνεση κάποιος έμπορος θα αλλάξει αντικείμενο εάν μπορεί να πουληθεί ένα προϊόν πιο εύκολα.

Η ψυχή του κέντρου δεν νομίζω ότι είναι αναβαθμισμένη όμως το καλό είναι ότι έχει αποκτήσει ζωή το βράδυ, έχει αυξηθεί ο τουρισμός γιατί έχει μια γοητεία το ιστορικό κέντρο. Μπορείς να περπατάς άνετα αφού δεν έχει πλέον τόσα αυτοκίνητα. Πολλές φορές ερχόμαστε και βόλτα εδώ τα βράδια για βόλτα είναι ελκυστικό το κέντρο έχει μια ομορφιά. Υπάρχει η έννοια της γειτονιάς στην περιοχή,  υπάρχει μια σχέση γιατί είμαστε πολλές ώρες εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια επικοινωνία κι ένα δέσιμο. Η αισθητική αναβάθμιση είναι φανερή και είναι ευπρόσδεκτη, αλλά σίγουρα το εμπόριο δεν έχει αναβαθμιστεί.

Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.