Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Φώτης Μάρκου

Φώτης Μάρκου Σαλεπιτζής Αθήνα

Είμαι από τη Χειμάρρα και ήρθα στην Αθήνα το 2008. Είμαι σε αυτήν τη δουλειά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ο παππούς μου δούλευε σε αυτόν τον τομέα για πάρα πολλά χρόνια και αποφάσισα να το κάνω κι εγώ. Το επάγγελμα αυτό είναι παραδοσιακό και εδώ το έφεραν οι Μικρασιάτες ― εξαφανίζεται, όμως, σιγά σιγά. Πριν από αυτό, δούλευα σε διάφορα μαγαζιά και εταιρείες, σε ποικίλα πόστα. Η συγκεκριμένη δουλειά είναι δύσκολη, αφού είμαι συνέχεια στο πεζοδρόμιο. Κινούμαι κυρίως στο κέντρο, κοντά στη Βαρβάκειο Αγορά, στην Αιόλου, στο Μοναστηράκι κι εδώ, στο Τρίγωνο. 

Το σαλέπι θεωρείται παραδοσιακό ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες, ιδανικό για τον χειμώνα. Πρόκειται στην ουσία για ένα φάρμακο που βοηθάει στον πονόλαιμο, στο στομάχι, στα κόκαλα, είναι αφροδισιακό και τονώνει πολύ τον οργανισμό στο κρύο, διότι έχει ασβέστιο, και επιπλέον βοηθάει στην καταπολέμηση του βήχα. Το σαλέπι φτιάχνεται από βολβούς άγριας ορχιδέας και στην υφή του είναι παχύρρευστο. Εγώ προμηθεύομαι τους βολβούς από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή κι έπειτα το φτιάχνω μόνος μου. Χρειάζεται περίπου 2-3 ώρες για να παρασκευαστεί και περιέχει νερό, ζάχαρη, μέλι και σερβίρεται συνήθως με κανέλα.

Διαθέτω αυτόν εδώ τον εξοπλισμό που έχω μαζί μου πάντα και το συντηρώ ζεστό στην κατάλληλη θερμοκρασία, με τα κάρβουνα που έχει κάτω από το δοχείο. Τον εξοπλισμό τον είχα από τον παππού μου, αλλά τη βάση την έφτιαξα εγώ. 

Αυτοί που σταματάνε να πάρουν σαλέπι είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έπιναν σαλέπι από τα παλιά χρόνια, αλλά η αλήθεια είναι ότι σταματάνε και πολλοί νέοι άνθρωποι. Σε μέρες που κάνει κρύο, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και φεύγει όλο το σαλέπι που έχω ετοιμάσει και κυρίως, όταν πάω έξω από τα νυχτερινά κέντρα, γίνεται ανάρπαστο, καθώς το παίρνουν οι τραγουδιστές διότι τους ανοίγει η φωνή. Η δουλειά αυτή μου αρέσει γιατί έχει πολλή επικοινωνία με κόσμο και με κάνει χαρούμενο.

Η περιοχή  είναι πολύ όμορφη εδώ γύρω πολύ εδώ γύρω και, παρότι τώρα υπάρχει μια αναστάτωση με τα έργα, μου αρέσει που υπάρχουν πεζόδρομοι, όπως η Αιόλου, και περνάει κόσμος και έτσι υπάρχει κίνηση και ζωντάνια.

Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.