Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Σώζων και Βιργινία Μπέση

Σώζων Μπέσης, Βιργινία Μπέση

Bessis – Textile Imports

Καλαμιώτου 17 & Σκουζέ

Η επιχείρησή μας ξεκίνησε το 1978 από τον πατέρα μας. Έπειτα από την καριέρα του ως ναυτικός και αφού είχε γυρίσει κυριολεκτικά όλο τον κόσμο ως καπετάνιος, αποφάσισε ότι θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, να κάνει οικογένεια και να ασχοληθεί με την κλωστοϋφαντουργία. Στα ταξίδια που έκανε βγαίνοντας σε κάποια ωραία λιμάνια γνώρισε ανθρώπους και επιχειρηματίες που έκαναν ανακύκλωση υποπροϊόντων βάμβακος και στην ουσία αυτό ξεκίνησε να κάνει ο πατέρας μας στην Ελλάδα.

Ασχολήθηκε με τα ρετάλια, με τα κομμάτια που έμεναν από τη βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, λειτουργώντας πολύ καινοτόμα και «φρέσκα» για την εποχή. Έκανε ανακύκλωση υφάσματος τον καιρό που δεν υπήρχε καν η έννοια της ανακύκλωσης. Έπαιρνε αυτά τα οποία έμεναν, είχε μηχανές και την τεχνογνωσία και μάλιστα έκανε εξαγωγή ανακυκλωμένου νήματος στην Ιταλία. Όλο αυτό βέβαια τη δεκαετία ’80 και ’90 με την παύση της κλωστοϋφαντουργίας και το κλείσιμο των εργοστασίων και όλης της ροής παραγωγής που υπήρχε στην Ελλάδα γενικότερα, διότι ο πατέρας μας δραστηριοποιούνταν σε όλη την Ελλάδα για να συλλέξει, άρχισε να γίνεται πολύ δύσκολο.

Άλλαξε λοιπόν τη μορφή της εταιρείας αυτής και ξεκίνησε ένα κατάστημα λιανικής ως επί το πλείστον αλλά και χονδρικής πώλησης, με υφάσματα πλέον και όχι με νήματα αφού δεν υπήρχε πρώτη ύλη. Άρχισε κυρίως να συνεργάζεται με βιοτεχνίες ένδυσης και κάπου λίγο μετά στην αρχή του 2000, μετά την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών μας σπουδών, μπήκαμε στην επιχείρηση τα δύο μεγάλα αδέρφια, αρχικά, για να συνεχίσουμε αυτό που ο πατέρας μας είχε ξεκινήσει και τότε αλλάξαμε τη μορφή στο μαγαζί της Αγίας Βαρβάρας. Το 2001 φτιάξαμε μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, στην Καλαμιώτου, που ξεκίνησε με 25 τ.μ. επιφάνεια, φέραμε κουρτίνες, επιπλόπανα, γενικά είδη και υφάσματα που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ενός σπιτιού. Πολύ γρήγορα μπήκε και η μικρότερη αδερφή μας η Βιργινία μέσα στην επιχείρηση και στραφήκαμε στον εξοπλισμό καταστημάτων, ξενοδοχείων και στη δημιουργία ολοκληρωμένου προϊόντος, καθώς πολύ γρήγορα αποκτήσαμε και ραφείο, δύο ραφεία μέχρι στιγμής, έτσι ώστε να παρέχουμε προϊόντα από τον σχεδιασμό μέχρι την τελική παραγωγή. Τα ραφεία τα ξεκινήσαμε όταν αναλάβαμε εμείς ως επόμενη γενιά. Φτιάχνουμε τραπεζομάντιλα, μαξιλάρια, πολυθρόνες, καναπέδες, κρεβάτια, οτιδήποτε έχει ύφασμα για μέσα στο σπίτι μπορεί να κατασκευαστεί εδώ. Επίσης μπορεί κάποιος να φτιάξει αυτό που θέλει custom made μαζί μας, αφού πλέον έχουμε προχωρήσει και σχεδιάζουμε και τα υφάσματα.

Από το 2007 ο πατέρας μας αποτραβήχτηκε κι έπειτα συνταξιοδοτήθηκαν και οι δύο γονείς μας οπότε αναλάβαμε εμείς. Έχουμε μια διαφορετική αισθητική γενικότερα με αυτήν που κυκλοφορεί στο ύφασμα. Θέλουμε κάτι να μας τραβήξει στην επιχείρηση και έχουμε συνέχεια «τσιγκλίσματα» για νέα πράγματα. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και 7 χρόνια την ψηφιακή εκτύπωση που τότε ήταν ακόμη στα σπάργανα όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στην παγκόσμια. Έχουμε μια πορεία εδώ και χρόνια για να λειτουργούμε πιο εύκολα και άνετα και πλέον έχει βοηθήσει και η τεχνολογία πολύ. Κυρίως εισάγουμε από το εξωτερικό ειδικά την πρώτη ύλη, τις βάσεις, τους καμβάδες, τα μελάνια, τα υλικά που χρησιμοποιούμε, αλλά η μεγαλύτερη δουλειά γίνεται εδώ.

Επιπλέον κινήσαμε το θέμα τού να επαναλειτουργήσουμε μια παραγωγή στην Ελλάδα με υφαντήρια τα οποία υπήρχαν ήδη και ζητήσαμε να βγάζουμε οικολογικά υφάσματα με αντοχές διότι, κυρίως, δουλεύουμε με επιπλόπανα και κουρτίνες. Έχουμε συλλογές που είναι φτιαγμένες εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και είμαστε πολύ περήφανοι.

Εκτός από τα είδη σπιτιού, ασχολούμαστε πολύ με τον χώρο του θεάματος. Δουλεύουμε πολύ με το θέατρο και τον κινηματογράφο δημιουργώντας σκηνικά πολύ ωραίων καλλιτεχνών και αυτό μας δίνει διαφορετική φρεσκάδα, αφού το να δουλεύεις με καλλιτέχνες έχει δημιουργικό κομμάτι, σε ξυπνάει, ψάχνεις κάτι νέο, σε βγάζει έξω από αυτό της καθημερινότητα. Επίσης συνεργαζόμαστε με ξενοδοχεία κι επαγγελματικούς χώρους.

Εδώ στην περιοχή έχουμε συνεργασίες με τα μαγαζιά της γειτονιάς και τα ξενοδοχεία, παρόλο που είναι δύσκολο για εμάς γιατί πολλοί έμποροι φεύγουν λόγω αυτής της αλλαγής. Όταν φεύγουν τα εμπορικά καταστήματα και ανοίγουν άλλες επιχειρήσεις, νιώθουμε ότι χαλάει η πιάτσα, η αγορά. Έχοντας δει κι άλλες πρωτεύουσες στο εξωτερικό, αυτή η αγορά του υφάσματος στην ουσία δεν υπάρχει πουθενά και είναι διαφορετική κι από ένα παζάρι της ανατολής. Έχει μοναδικότητα αυτή η περιοχή. Βγάζοντας έξω τα ρολά φαίνεται και η αυθεντικότητα της οδού, χωρίς όμως να χάνεται η ισορροπία. Κατευθείαν υπάρχει αγοραστικό κοινό χωρίς διαφήμιση. Δεν θέλουμε να φεύγουν τα υφασματάδικα γιατί ναι μεν μπορεί να φεύγει ο ανταγωνισμός, αλλά στην ουσία χαλάει η πιάτσα.  Γι’ αυτό και με ενδιαφέρει και ο γείτονάς μου να πηγαίνει καλά να είναι δυνατός κι εκείνος και να ανεβαίνουμε μαζί, αφού έτσι μπορούμε να προοδεύσουμε και να υπάρξουμε πλέον, γιατί τώρα με τις αλλαγές τίθεται και θέμα επιβίωσης.

Η περιοχή μάς αρέσει πολύ, αλλά θα θέλαμε να είναι ακόμη πιο ασφαλές το κομμάτι της πεζοδρόμησης. Ο πεζός να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα χωρίς μηχανάκια ή αυτοκίνητα και να είναι άρτια κατασκευαστικά οι πεζόδρομοι, να μην υπάρχουν κακοτεχνίες για να μην υπάρχει κίνδυνος να σκοντάψει κάποιος. Χρειαζόμαστε κάδους και ειδικά κάδους ανακύκλωσης, γιατί εδώ κοντά σε εμάς δεν έχουμε και όλη η γειτονιά εδώ έχει να πετάξει ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι απίστευτος ο όγκος των σκουπιδιών πλέον και αυτό χρειάζεται άμεση βελτίωση. Πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, ειδικά με τόσα ξενοδοχεία και καφετέριες που υπάρχουν πλέον.

Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.