Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Συχνές ερωτήσεις για επαγγελματίες και καταστηματάρχες

Το γραφείο Εμπορικού Τριγώνου έχει τους επαγγελματίες της περιοχής ως προτεραιότητα γι’ αυτό και θεωρούμε σημαντικό να απαντήσουμε σε μερικές από τις σημαντικότερες ερωτήσεις που μας έχουν θέσει ως σήμερα οι καταστηματάρχες. Είμαστε πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να απαντήσουμε σε ακόμα περισσότερες ερωτήσεις και να λύσουμε προβλήματα λειτουργίας εντός των πεζοδρόμων. Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να μας βρείτε στο τηλέφωνο (2103235563) στο γραφείο μας Αιόλου 47 στο δεύτερο όροφο και στο Facebook (AthensTrigono).

Ποιες είναι οι ώρες φόρτωσης-φορτοεκφόρτωσης;

Οι ώρες φόρτωσης-φορτοεκφόρτωσης είναι από τις 7.00 έως τις 10.30 το πρωί και από τις 14.30 έως τις  17.30 το απόγευμα και κάνουμε κάθε προσπάθεια να τηρούνται.

Πώς θα διασφαλιστεί ο εμπορικός χαρακτήρας του Τριγώνου για να μη γίνουν τα καταστήματα μπαρ και εστιατόρια;

Το Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου, επιβεβαιώνοντας το στόχο του, προχώρησε σε συνεργασία με την Πρώτη δημοτική κοινότητα του δήμου Αθηναίων και την Αντιδημαρχία Εμπορίου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων. Έτσι αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας η απαγόρευση τραπεζοκαθισμάτων σε όλους τους ΝΕΟΥΣ πεζόδρομους για τα επόμενα δύο χρόνια (τόσο διαρκεί η θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής). Καρόρη, Αβραμιώτου, Νικίου, Αγάθωνος, Καΐρη, Βύσσης, Χρυσοσπηλιωτίσσης, Βλαχάβα και Πολυκλείτου θα παραμείνουν πεζόδρομοι χωρίς τραπεζοκαθίσματα. Παράλληλα, σύμφωνα με την νέα κανονιστική του δήμου Αθηναίων, δεν μπορούν να δοθούν άδειες τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμους με πλάτος μικρότερο των 5,50 μέτρων και σε πεζοδρόμια στενότερα των 2,50 μέτρων.

Που μπορώ να παρκάρω το αμάξι μου;

Εκτός από τα πάρκινγκ της περιοχής, υπάρχει δωρεάν υπόγειο πάρκινγκ στη Βαρβάκειο αγορά. Ωστόσο για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα εξασφαλίζεται συγκεκριμένη θέση στάθμευσης μέσα στο πάρκινγκ της Βαρβακείου προς το παρόν και πάλι δωρεάν.

Τι γίνεται με το φωτισμό;

Τρεις χιλιάδες σαράντα καμένες λάμπες έχουν αντικατασταθεί στο δήμο της Αθήνας. Σε περίπτωση που κάποια λάμπα δε λειτουργεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 1595 αλλά και μαζί μας. Το έργο του Εμπορικού Τριγώνου προβλέπει καινούργιο φωτισμό φιλικό προς το περιβάλλον σε όλους τους δρόμους του Εμπορικού Τριγώνου.

Πώς μπορώ να καθαρίσω τη μουντζουρωμένη, ταγκαρισμένη όψη της επιχείρησής μου;

Το καθάρισμα συνεχίζεται σταδιακά. Μέχρι σήμερα έχουν καθαριστεί σχεδόν 7000 τ.μ. προσόψεων. Εάν η όψη του καταστήματός σας έχει ήδη περαστεί με το ειδικό antitagging υλικό, οι περισσότερες μουντζούρες καθαρίζονται με σφουγγαράκι και υγρό πιάτων.

Πως μπορώ να καθαρίσω την όψη του καταστήματος μου, το πεζοδρόμιο μπροστά από το μαγαζί μου, ή τα δάπεδα;

Το γραφείο μας διαθέτει πιεστικά της που καθαρίζουν με κρύο νερό όψεις κτιρίων, πεζοδρόμια και Kärcher εξωτερικά δάπεδα, τα οποία είναι στη διάθεση των καταστηματαρχών. Μπορείτε να περάσετε να το δοκιμάσετε – θα σας δείξουμε και πως λειτουργεί.

Συχνές Ερωτήσεις για το κοινό

Πoύ μπορώ να παρκάρω το αυτοκίνητο μου;

Έχουμε ήδη προνοήσει για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα της περιοχής. Για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ στη Βαρβάκειο Αγορά που λειτουργεί με σειρά προτεραιότητας και περίπου 9 ιδιωτικά πάρκινγκ στην ευρύτερη περιοχή. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια πόλη που να λειτουργεί εύρυθμα, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα σωστής λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας πιστεύουμε πως το κέντρο της Αθήνας δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ αυτοκίνητων. Υπενθυμίζουμε επίσης πως το Τρίγωνο απέχει 3-5 λεπτά από 3 σταθμούς Μετρό (Ομόνοια, Μοναστηράκι, Πανεπιστήμιο).

Που μπορώ να παρκάρω τη μηχανή μου;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καθορισμένες νέες θέσεις P moto στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού, στην οδό Βουλής και στην οδού Ευριπίδου.

Με τις πεζοδρομήσεις δε βρίσκω να παρκάρω πουθενά τη μηχανή μου. Τι κάνετε γι’ αυτό;

Ο καθορισμός νόμιμων θέσεων στάθμευσης μηχανών δεν έχει αντιμετωπιστεί στο σύνολο της πόλης και όσες «τοπικές» λύσεις κι αν προταθούν δεν θα είναι ικανοποιητικές ή αρκετές. Ωστόσο, ο καθορισμός θέσεων μηχανών στην περιφέρεια του Τριγώνου είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες. Η πολυπλοκότητα των διαδικασιών και των εμπλεκομένων φορέων περιορίζει τις δυνατότητες παρέμβασης του Δήμου, δυσκολεύοντας σημαντικά την προσπάθεια μας. Παρ’ όλη τη γραφειοκρατία καταφέραμε να εξασφαλίσουμε καινούργιες θέσεις για πάρκινγκ μηχανών στην οδό Ευριπίδου.

Αφού εδώ έχει άσφαλτο πως είναι πεζόδρομος;

Όλοι οι δρόμοι του Τριγώνου έχουν θεσμοθετηθεί ως πεζόδρομοι με διαφορετικά ΦΕΚ από το 1979 ως το 2004, με κάποιους να μην έχουν υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου όλοι οι θεσμοθετημένοι δρόμοι ξεκίνησαν να λειτουργούν ως πεζόδρομοι μέσω πρόδρομων δράσεων, όπως καθαρισμό των όψεων των κτιρίων και πέρασμα με υλικό antitagging καθώς και τοποθέτηση προσωρινού αστικού εξοπλισμού με γλάστρες και παγκάκια. Οι δράσεις αυτές σχεδιάστηκαν προκειμένου να ξεκινήσει η σωστή λειτουργία της περιοχής μετά την ολοκλήρωση των έργων πεζοδρόμησης με κυβόλιθους αντί ασφάλτου κλπ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παγκάκια και φυτά που υπάρχουν σήμερα σε κάποιους δρόμους θα απομακρυνθούν με το έργο και θα αντικατασταθούν με μόνιμο αστικό εξοπλισμό.

Πώς θα φτάσω στο Τρίγωνο;

Το Τρίγωνο βρίσκεται 3 λεπτά με τα πόδια από το μετρό Μοναστηράκι, 4 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό μετρό Πανεπιστήμιο και 5 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό Ομόνοια.

Ποια είναι τα όρια του Τριγώνου;

Όλες μας οι δράσεις υλοποιούνται στην περιοχή που βρίσκεται εντός του ορίου των οδών Αθηνάς, Ευριπίδου, Πραξιτέλους, καθώς και την οδό Λέκκα- Περικλέους- Αθηναίδος- Αγ. Ειρήνης. Εκτός από τις οδούς Βορέου και Κολοκοτρώνη που θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως οδικοί άξονες, η υπόλοιπη περιοχή των 110 στρεμμάτων θα υλοποιηθεί και θα λειτουργήσει πεζοδρομημένη.

Πόσοι δρόμοι θα πεζοδρομηθούν στο Τρίγωνο;

Το Τρίγωνο αποτελείται από 22 δρόμους. Από αυτούς οι 9 είναι ασφαλτοστρωμένοι και οι 11 είναι ήδη πεζοδρομημένοι. Οι ασφαλτοστρωμένοι θα αποκτήσουν επιφάνεια πεζοδρόμου (κυβόλιθους) ενώ οι ήδη πεζοδρομημένοι θα ανακατασκευαστούν. Συνολικά μιλάμε για 22 δρόμους.

Θα πεζοδρομηθούν και οι οδοί Κολοκοτρώνη και Αθηνάς;

Η πεζοδρόμηση των οδών Κολοκοτρώνη και Αθηνάς δεν περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου.

Όταν στο Τρίγωνο δε βλέπω εμπόδια (κάγκελα, μπαριέρες κ.α.) μπορώ να περάσω κανονικά με το αμάξι μου;

Τα εμπόδια που έχουν πολλοί από τους δρόμους του Τριγώνου είναι προσωρινά και βρίσκονται εκεί κυρίως για να υπενθυμίζουν ότι απαγορεύεται τελείως η διέλευση ιδιωτικών τροχοφόρων (αυτοκινήτων ή μηχανών). Συχνά τα εμπόδια δεν υπάρχουν τις ώρες φόρτωσης/εκφόρτωσης των καταστημάτων όπου και επιτρέπεται η διέλευση επαγγελματικών αυτοκινήτων. Οι ώρες φόρτωσης-φορτοεκφόρτωσης είναι 7.30 – 10.00 και 14.30 – 17.30 καθημερινά.

Έχω ένα παράπονο/ μια ιδέα για την Πλατεία Μοναστηρακίου/ την Ερμού/ το Κολωνάκι. Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Όχι πολλά δυστυχώς, εκτός από το να σας ακούσουμε και να μεταφέρουμε το παράπονο σας στους αρμόδιους του δήμου Αθηναίων καθώς το Πρόγραμμα αφορά μόνο το Τρίγωνο. Ο δήμος Αθηναίων διαθέτει επίσης τον τετραψήφιο αριθμό 1595 όπου καταγράφονται όλα τα θέματα δημοτών και προωθούνται στις αρμόδιες διευθύνσεις.

Έχω μια ιδέα για μια δράση/μια παράσταση/ μια ξενάγηση. Μπορείτε να με βοηθήσετε να το διοργανώσω στο Εμπορικό Τρίγωνο;

Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να ζωντανέψει η περιοχή, αλλά και η χρήση του δημόσιου χώρου από τους πολίτες. Εάν μας στείλετε μια σύντομη περιγραφή της δράσης που σας ενδιαφέρει να διοργανώσετε μπορούμε να σας βοηθήσουμε κυρίως με τις διαδικασίες έγκρισης. Η χρήση του δημόσιου χώρου για εγκεκριμένες δράσεις που δεν έχουν οικονομικό αντικείμενο και είναι μέσα στο πλαίσιο της νομοθεσίας, δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση.

Πώς μπορώ να ενημερώνομαι τακτικά για τα νέα και τις δράσεις του Προγράμματος σας;

Εκτός από τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram, υπάρχει και το μηνιαίο μας newsletter.

   

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα

Στο Εμπορικό Τρίγωνο χτυπάει η καρδιά της Aθήνας: Εδώ βρίσκονται τα σημαντικότερα κτήρια και μνημεία της νεότερης αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εδώ λειτουργούν πολύτιμοι φορείς της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής αγοράς, εδώ κάθε δρόμος και γωνιά αποτελεί κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της πόλης.