Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Παναγιώτης Γεωργoύντζος

Παναγιώτης Γεωργoύντζος

Art & Hobby

Πραξιτέλους 31

 

Το μαγαζί μας άνοιξε το 1935 από τον παππού μου, Μιλτιάδη Χρηστέα, λίγο πιο πάνω, στην οδό Μιλτιάδου. Πουλούσε και τότε χρώματα, οικοδομικά κυρίως, καθώς δεν υπήρχαν εξειδικευμένα καταστήματα ειδών ζωγραφικής. Εκεί ψώνιζε η γιαγιά μου, φοιτήτρια στην Καλών Τεχνών, γνώρισε τον παππού και παντρεύτηκαν. Ο παππούς πέθανε νέος και η γιαγιά έμεινε χήρα με δύο μικρά κορίτσια. Άλλες εποχές τότε και το εμπόριο, ιδίως σε είδη όπως τα χρώματα οικοδομής, ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση για μια γυναίκα. Έτσι, με τη στήριξη των ζωγράφων συμφοιτητών της, η Αλίκη Χρηστέα πήρε τη μεγάλη απόφαση. Ταξίδεψε στη Γερμανία, ένα ταξίδι το οποίο ακόμα διηγείται με περηφάνια, έφερε στην Ελλάδα χρώματα ειδικά για καλλιτέχνες και δημιούργησε το πρώτο μαγαζί αποκλειστικά με είδη ζωγραφικής στην Αθήνα, σε αυτό εδώ το υπέροχο κτίριο στην οδό Πραξιτέλους!

Τη δεκαετία του ’70 οι κόρες της είχαν πια μεγαλώσει. Η γιαγιά παρέμενε στο μαγαζί, όμως πια είχε τη βοήθεια του πατέρα μου, που είχε παντρευτεί τη μία της κόρη, τη μητέρα μου. Στα χρόνια εκείνα, η επιχείρηση τόλμησε νέα βήματα: μεγαλύτερη ποικιλία στα είδη ζωγραφικής και ένα άνοιγμα στους ερασιτέχνες που αγαπούν να δημιουργούν με τα χέρια τους, φέρνοντας προϊόντα για κάθε είδους χειροτεχνία! «Αν εσείς έχετε ένα χόμπι, εμείς τα έχουμε… όλα!» ήταν το σλόγκαν μας και στο Art προστέθηκε το Hobby… Art & Hobby, λοιπόν!

Εγώ μεγάλωσα μέσα στο μαγαζί… Όταν πια άρχισα να αναλαμβάνω καθήκοντα, ήταν εποχές μεγάλων αλλαγών στον τρόπο που γινόταν το εμπόριο. Τα προϊόντα, που παλιά ήταν πίσω από πάγκους, είχαν βγει στη διάθεση του πελάτη, μπορούσε να πιάσει και να δοκιμάσει τα υλικά. Η επιχείρηση μηχανοργανώθηκε, άνοιξαν τα υποκαταστήματα σε Ψυχικό και Γλυφάδα και εδραιώσαμε ένα δίκτυο χονδρικής με συνεργάτες μας εμπόρους σε όλη την Ελλάδα. Με τη νέα χιλιετία ξεκινήσαμε και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και ένα ακόμα υποκατάστημα στο Περιστέρι. Το μαγαζί αυτό το αγαπώ πολύ. Το κτίριο, η ιστορία του, παλιά έπιπλα, αφίσες από εκθέσεις καλλιτεχνών δεκαετίες πριν, οι πρώτες γυάλινες συσκευασίες χρωμάτων που πουλάμε ακόμα (τώρα πια σε μοντέρνα σωληνάρια!), δείγματα και ζωγραφιές της γιαγιάς μου δίπλα σε σκίτσα και έργα του Παναγιώτη και του Θοδωρή, που δουλεύουν εδώ μαζί μας…

Είναι πραγματικά ξεχωριστό πώς συμβιώνει εδώ το παλιό με το καινούργιο. Μα πάνω από όλα είναι οι άνθρωποι του μαγαζιού, που οι περισσότεροι καταπιάνονται και οι ίδιοι με τη ζωγραφική και τη χειροτεχνία: η Κατερίνα, η Ναταλί, η Μαρία, η Λίτσα, ο Στέφανος, ο Ανδρέας, τώρα ο Βασίλης με τα τελάρα του ο Κωστάκης και ο Κώστας, οι δύο Άννες! Και φυσικά, οι πελάτες μας, ιδίως οι τακτικοί, είναι κατά κάποιον τρόπο και αυτοί «Άνθρωποι του Τριγώνου». Αυτοί κράτησαν και το μαγαζί στα πρώτα χρόνια της κρίσης, όταν η περιοχή είχε σχετικά ερημώσει. Τώρα ―ευτυχώς― έχει ζωντανέψει η περιοχή, ιδίως τη νύχτα.

Αισθητικά η αναβάθμισή είναι αδιαμφισβήτητη, όχι μόνο με τα έργα πεζοδρόμησης αλλά δράσεις, όπως αυτή με την οποία φιλοτεχνήθηκε το ΚΑΦΑΟ, που έχουμε δεξιά από την εξώπορτά μας. Ήταν βρώμικο και μουντζουρωμένο για χρόνια και τώρα πια είναι ένα στολίδι!

Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.