Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Πέτρος & Ελένη Βραχιώτη

Πέτρος & Ελένη Βραχιώτη

Είδη Υγιεινής – Υδραυλικά

Καΐρη 6

Την επιχείρηση την άνοιξε ο προπάππος μας Αριστοφάνης Βραχιώτης που καταγόταν από την Αρκαδία και αρχικά, όταν ήρθε στην Αθήνα, δούλευε ως ανθρακέμπορος στον Πειραιά. Εκείνη την περίοδο είχε έναν φίλο τον Αμπαριώτη που τον παρακάλεσε να ανοίξουν ένα μαγαζί στην Αθήνα κι έτσι νοίκιασαν τότε το μισό μαγαζί. Ο προπάππος μας είχε δυο γιους και ο μικρότερος γιος του, ο παππούς μας, που είναι τώρα 94 ετών, ερχόταν εδώ προπολεμικά, στη διάρκεια της Κατοχής και για λίγο μετά τον πόλεμο, με τα παιδιά του Αμπαριώτη για να μαθαίνει τη δουλειά. Τότε στο κατάστημα δεν είχε μόνο υδραυλικά αλλά και βιομηχανικά είδη και σιδηρικά. Για κάποιο διάστημα η επιχείρηση έκλεισε με τον πόλεμο, αλλά το μαγαζί υφίστατο και, μετά τον πόλεμο, ο συνέταιρος αποχώρησε.

Ο παππούς μας, που σπούδαζε στην Εμπορική Σχολή τότε, ήρθε εδώ και μετά τον στρατό, επειδή οι ανώτεροί του ήθελαν να τον βοηθήσουν, έκαναν διαγωνισμό για τον στρατό για προμήθειες και κάπως έτσι ξεκίνησε την επιχείρηση. Τη δεκαετία του ’50, ήδη δούλευε. Εδώ σύχναζαν πολλοί πρόσφυγες υδραυλικοί από τη Μικρά Ασία που ήταν χειρώνακτες και έτσι σιγά σιγά άρχισαν να ανοίγουν κι άλλα παρόμοια μαγαζιά, αλλά ο παππούς μας ήθελε να έχει ένα μαγαζί για τον λαϊκό άνθρωπο. Γι’ αυτό κι έφερνε και τα αντίστοιχα προϊόντα, οπότε πουλούσε και πιο φθηνά. Τότε γίνονταν πολλά οικοδομικά έργα έχτιζαν πιο πολύ και έτσι υπήρχε πολλή δουλειά. Έβαλε και κάποια είδη υγιεινής πέρα από τα υδραυλικά, έκανε εισαγωγές σιγά σιγά και άρχισε να κινείται αρκετά στην αγορά. Μετά παντρεύτηκε τη γιαγιά μας και μπήκαν στην επιχείρηση τα δύο αδέρφια της κι έπειτα και ο πατέρας μας. Ήταν, δηλαδή, ανέκαθεν οικογενειακή επιχείρηση, όχι μόνο επειδή δούλευαν συγγενείς, αλλά γιατί ήταν το κλίμα τέτοιο. Ακόμη και με τους υπαλλήλους επικρατούσε αυτή η ατμόσφαιρα.

Τώρα έχουμε πιο πολύ τα υδραυλικά και όχι τόσο τα είδη υγιεινής. Αυτήν την περίοδο υπάρχει μια άνθηση λόγω των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων, διότι αυτά τα κτίρια ήταν παλιά γραφεία και βιομηχανίες που μεταμορφώνονται σε χώρους διαμονής. Με μια πρώτη ματιά, αυτή η αλλαγή είναι καλή, καθώς έχουμε δουλειά, αλλά στην ουσία αλλάζει η ταυτότητα του κέντρου και αυτό δεν είναι τόσο καλό. Ήδη είχε αρχίσει μια αποκέντρωση καταστημάτων, αλλά ο κόσμος ξέρει ότι εδώ στο κέντρο θα βρει τα εργαλεία του, τα υφάσματά του, τα πόμoλά του. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι μπορεί να αλλάξει άρδην η εικόνα του κέντρου και να γίνει μόνο τουριστικό, αφού τότε θα υπάρχει μεγάλο θέμα. Αισιοδοξούμε ότι μέχρι ένα σημείο θα γίνουν αυτές οι αλλαγές. Υπάρχει ένα σύνδρομο προχειρότητας δυστυχώς ακόμη, και με τα έργα και με τον τρόπο που γίνονται αυτές οι αλλαγές.

Σίγουρα ήταν απαραίτητο να ομορφύνει η περιοχή και να γίνει και βελτίωση υποδομών. Αφού γίνουν με το καλό όλα αυτά, εύχομαι να υπάρχει η σύνεση και το μυαλό σε αυτούς που θα μείνουν να φροντίσουν για τη διατήρησή τους και τον μη βανδαλισμό. Ακόμη και στις γλάστρες, παρόλο που τις φροντίζουμε, βρίσκουμε μέσα σκουπίδια μετά το Σαββατοκύριακο. Είναι θέμα παιδείας.

Εμείς ως νέα γενιά, παρόλο που σπουδάσαμε άλλα, ήρθαμε εδώ επειδή ήρθε αυτή η κατάσταση με την κρίση· το είδαμε ψύχραιμα και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την επιχείρηση και να παλέψουμε από άλλο μετερίζι. Εδώ στην περιοχή έχει ακόμη ένα μαγαζί σαν το δικό μας, αλλά πριν από 20 χρόνια ήταν καμιά δεκαριά. Το μαγαζί μας δεν μετράει τυχαία έξι δεκαετίες, αφού έχει κάνει όνομα από παλιά· δεν είχαμε ποτέ το εξεζητημένο, το ακριβό αλλά τα απαραίτητα για τους μαστόρους και τον λαϊκό άνθρωπο.

Φυσικά και ανοιχτήκαμε σε μια γκάμα για να ακολουθήσουμε τις απαιτήσεις της εποχής, αλλά οι πελάτες μας γνωρίζουν ότι πέρασε από γενιά σε γενιά η νοοτροπία «να σέβεσαι τον πελάτη» και ξέρουν ότι εδώ θα εξυπηρετηθούν. Ξέρουν ότι θα μπουν και δεν θα τους κοροϊδέψουμε και ακόμη και σήμερα δεν θα πάνε στο πολυκατάστημα να ψωνίσουν κι έρχονται εδώ για την προσωπική επαφή· αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς που είμαστε η τέταρτη γενιά: να καταφέρουμε να προσελκύσουμε νέες γενιές να έρχονται να ψωνίζουν στο κέντρο.

Εύχομαι όλη αυτή η νέα κατάσταση με τους πεζόδρομους να φέρνει τον κόσμο μέσα στα μαγαζιά, έτσι ώστε να έρχεται στο κέντρο να προμηθευτεί το σαλάμι του, το τυρί του, μέχρι και υδραυλικά, ψιλικά και υφάσματα, για να υποστηρίξει τα τοπικά μαγαζιά. Αν γίνει αυτό, τότε μπορούμε να μιλάμε για μέλλον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν θέλουμε να χαθεί ο ιστός των κατοίκων.

Μοιράσου το!
  • 8
    Shares

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.