Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Πάνος Ζενέλης

Πάνος Ζενέλης

Εμπόριο Νημάτων

Κλειτίου 6

Είμαστε σε αυτήν τη δουλειά από το 1948, δηλαδή είμαστε 70 έτη στη γύρω περιοχή. Εγώ μεγάλωσα και έπαιζα εδώ, αφού οι γονείς μου την εποχή εκείνη είχαν πολλή δουλειά και ήταν όλη μέρα στο μαγαζί, οπότε και τα καλοκαίρια τα περνούσα εδώ συνήθως. Έπειτα η οικογένειά μου συνεταιρίστηκε με την οικογένεια Παπασκαρλάτου κι έκτοτε είμαστε μαζί όλοι.

Νήματα, κορδέλες, κεντήματα, υφάσματα και άλλα είδη μόδας είναι τα προϊόντα μας, τα οποία είναι εισαγωγής, αλλά επιμένουμε κι έχουμε κι ελληνικά προϊόντα όπως νήματα που παράγονται εδώ. Δουλεύουμε και λιανική και χονδρική .Πριν, αυτός ο χώρος λειτουργούσε ως αποθήκη και η επιχείρηση ήταν στην Ευαγγελιστρίας, αλλά το 2016 ήρθαμε εδώ.

 Εκτός από νήματα και άλλα είδη έχουμε αυτόν τον χώρο όπου έρχονται κυρίες και τους δείχνουμε τι να φτιάξουν. Δεν τα ονομάζουμε μαθήματα ή σεμινάρια, αλλά εργαστήρια, διότι η καθεμία δείχνει σε κάποιες άλλες κάτι κάθε φορά. Πριν από 4-5 χρόνια, μία κυρία είπε ότι θα μπορούσε να δείξει τεχνική φουρκέτας που την είχε μάθει από τη μητέρα της και έτσι ήρθαν πολλές κυρίες να το μάθουν αυτό. Έχουμε πολλά είδη που τα έχουν φτιάξει οι ίδιες και τα έχουμε ως δείγματα ή κάποιες επιλέγουν να τα πουλάνε. Το μισό μαγαζί είναι ένας χώρος που έρχονται για να φτιάξουν και να εκθέσουν τις δημιουργίες τους. Η συνεργάτις μου, η Ανδριάνα, επιμελείται η ίδια τα εργαστήρια και μάλιστα φτιάχνει και μόνη της διάφορα χειροποίητα.

Μετά τις σπουδές μου ανέλαβα τα ηνία της επιχείρησης, δηλαδή από το 1988. Ακόμα υπάρχει ενδιαφέρον για το χειροποίητο και για το εργόχειρο και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να φτιάξει από κουρτίνες ή να τις στολίσει, να κάνει μικροκέντημα, τσάντες, κασκόλ και άλλα που πολλοί δημιουργοί τα φτιάχνουν, τα χαρίζουν ή όσοι έμαθαν την τέχνη αυτή πολύ καλά εμπορεύονται τα χειροποίητά τους και τα δίνουν σε διάφορα καταστήματα. Είναι ψυχοθεραπευτική όλη αυτή η διαδικασία και υπάρχουν κυρίες όλων των ηλικιών που έρχονται να πάρουν υλικά και μπορούν να φτιάξουν οτιδήποτε τους εμπνέει.

Έχουμε αναπτύξει φιλίες και καλή συνεργασία και με τους άλλους επιχειρηματίες της περιοχής και πάντα υπάρχει αλληλοβοήθεια. Αν δω, για παράδειγμα, κάποιο δείγμα από ένα προϊόν και δεν το έχω, θα στείλω τον ενδιαφερόμενο σε κάποιον άλλον εδώ γύρω.

Πέρα από τη δουλεία ασχολούμαι και με τα ντοκιμαντέρ ως σκηνοθέτης εδώ και πολλά χρόνια. Τα ντοκιμαντέρ προβάλλονται από την ΕΡΤ και από το κανάλι της Βουλής και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παλαιότερα, όπου δύο συμμετοχές απέσπασαν βραβείο.

Την περιοχή την έζησα και ως νεότερος και παρατηρώ ότι περνάει αρκετές διακυμάνσεις. Είναι πολύ σπουδαίο το έργο που γίνεται και πιστεύω ότι τώρα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην εστίαση, στο εμπορικό της κομμάτι και βέβαια πλέον στον χώρο της φιλοξενίας και της ενοικίασης. Θεωρώ ότι θα εξακολουθήσει να εξελίσσεται και ότι την τελευταία περίοδο η κατάσταση είναι σε ένα ακροβατικό σχοινί. Παλιότερα, που δεν υπήρχαν πεζόδρομοι, έβγαινα έξω για να εμποδίσω τα αυτοκίνητα όταν ήμασταν ακόμα στην Ευαγγελιστρίας. Θέλουμε να κρατήσει το εμπορικό της κομμάτι η περιοχή, να γίνει χώρος διαμονής και εστίασης και να συνυπάρξουν όλα αυτά. Να είναι δηλαδή αγορά – όπως άλλωστε και στην αρχαιότητα υπήρχε αυτή η σύνθεση.

Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.