Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

«Ο κυκλισμός του Τριγώνου» / Πέπη Ραγκούση / ΤΑ ΝΕΑ

Υπήρξε για δεκαετίες η εμπορική καρδιά αυτής της πόλης. Γεμάτη μικρομάγαζα που συντηρούσαν την οικονομία της καθημερινότητας. Εδώ τα «κουμπάδικα» και τα «είδη ραπτικής», τα «υφασματάδικα» και τα «είδη κιγκαλερίας», τα πιλοποιεία, οι αποθήκες χονδρικής, τα «τυράδικα» που μοσχοβολούσαν επαρχία, κορνιζάδικα, καταστήματα μόνο με αμπαζούρ ή μόνο με ψεύτικα λουλούδια, μόνο με κορδέλες ή μόνο με σημαίες. Οι εξειδικευμένοι έμποροι και τεχνίτες που έκαναν το ψάξιμο στην αγορά κάτι σαν κυνήγι θησαυρού για ενηλίκους. Μιλάω για το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, όπως συνηθίσαμε να το λέμε. Στην ευρωπαϊκή του προβολή θα μπορούσε να είναι κάτι σαν τις Les Halles. Την αγορά τροφίμων στο Παρίσι που, μετά το 1971, μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο, «ανοιχτό», εμπορικό κέντρο. Μόνο που εδώ το στοίχημα είναι άλλο. Η προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της περιοχής δεν θα πρέπει να «καταπιεί» την ατμόσφαιρά της. Το «παλιό» χρειάζεται για να ενταχθεί στο «καινούργιο» χωρίς το πρώτο να μοιάζει ξεπερασμένο και το δεύτερο δήθεν. Μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην αισθητική και τη λειτουργικότητα.
Περπατώντας σε αυτούς τους αγαπημένους δρόμους έβλεπα τον τελευταίο καιρό έναν αέρα φροντίδας που, στην προκειμένη περίπτωση, σημαίνει αναβάθμιση. Γιατί το σημαντικό για τα δεδομένα της εποχής είναι τέτοιες περιοχές να παραμένουν «ζωντανές» και το βράδυ. Να μη μετατρέπονται σε κέντρα και άτυπα άσυλα παραβατικότητας. Και γι” αυτό δεν αρκεί να ανοίξουν κάποια μπαρ. Χρειάζονται και άλλου είδους υποδομές.
Στα social media πρόσεξα για πρώτη φορά το Athens Trigono. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα είχα αναφερθεί στη δουλειά που γίνεται με τα ΚΑΦΑΟ της περιοχής που χρησιμοποιούνται πλέον ως «καμβάδες» για έργα τέχνης. Πρόκειται στην ουσία για το Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υπό τον συντονισμό του Athens Partnership, και με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Αθήνας.
Πίσω από τους μακροσκελείς τίτλους όμως υπάρχουν οι άνθρωποι. Και αυτοί που «τρέχουν» το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια ομάδα πολιτών που δουλεύουν με μεράκι για την κατασκευή (μεταξύ πολλών άλλων) νέων πεζοδρόμων, την ανακατασκευή των υφιστάμενων πεζοδρόμων, την ενίσχυση του πράσινου και της προσβασιμότητας στην περιοχή, τον καθαρισμό της, τη χρήση ανενεργών κτιρίων, τις δημιουργικές δράσεις με κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής. Η αρχιτέκτων Ελίνα Δάλλα, υπεύθυνη του προγράμματος, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αθηνάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας, η Βίκυ Αντωνοπούλου, ο Πάνος Περιμένης, η Λάουρα Βαβάλιου, η Νάνσυ Κλαμπάτσα, ο Μάνος Γλαμπεδάκης και ο Βαγγέλης Σάββας είναι σαν τους φρουρούς μιας περιοχής που επιμένει στην ομορφιά της όσο και αν εμείς την πληγώνουμε.
Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.