Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Νίκος Βατόπουλος / guest editor / newsletter #17 / 12.2018

   

Η συμφιλίωση της πόλης

Έρχεται η στιγμή που μια πόλη, σαν την Αθήνα, επιχειρεί το σύνθετο έργο της ταυτόχρονης και παράλληλης ενδοσκόπησης και εξωστρέφειας. Στο Τρίγωνο, κάθε φορά που περπατώ στα ιστορικά δρομάκια (Νικίου, Αγάθωνος ή Καρόρη), όπως και στους βασικούς άξονες, την ιστορική κοιτίδα της Αιόλου, έχω διαρκώς την αίσθηση ότι ο χωνεμένος στη μνήμη και στη βιωμένη εμπειρία 20ός αιώνας προσφέρεται για μια εκ νέου ανάγνωση. Είναι επιστροφή και αφετηρία.

Είναι σχεδόν αποκαλυπτική η αίσθηση να νιώθεις τα άλλοτε υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων και καταστημάτων του 1955 ή του 1963 πρόωρα γηρασμένα κήτη μιας Αθήνας που κυλάει πλέον σε άλλες ράγες.

Στο Τρίγωνο, υπάρχει και επιζεί η εντύπωση του προορισμού. Ανέκαθεν, βεβαίως, το Τρίγωνο, πριν καν ονομαστεί Τρίγωνο, ήταν ένας φυσικός προορισμός. Είναι αιμοδότης της πόλης. Δίπλα στα πολυώροφα κτίρια από τα μέσα του 20ού αιώνα, δίπλα στα «μοντέρνα» της δεκαετίας του 1930, δίπλα στον ατμοσφαιρικό εκλεκτικισμό του ’20, συμπλέουν και τα θραύσματα ενός ευγενούς 19ου αιώνα.

Η σκιά του επιζεί στα παλιά εμπορικά, σε καταχωνιασμένες αποθήκες και σε πίσω αυλές, σε ανήλιαγα ημιυπόγεια και σε ψηλοτάβανες κάμαρες σε άλλοτε μέγαρα ή απλά σπίτια που συνδύαζαν την κατοικία και το εμπόριο. Τα διώροφα του 1900 και του 1910 παίρνουν τη σκυτάλη από τον αχνό 19ο αιώνα της προόδου και δίνουν την προέκταση στην προ των Βαλκανικών Αθήνα της μπελ επόκ.

Σήμερα, στη σκιά των ευγενών ναών και ναΐσκων της οδού Αιόλου (να προσθέσουμε και τους ναούς του θεού Ερμή, τα παλιά καταστήματα του Τριγώνου) συνυπάρχει μια ιδιότυπη σύμπλευση ιερότητας με διάφορες μορφές. Έχει ιερότητα το Τρίγωνο ως κιβωτός στρώσεων και επιστρώσεων αθηναϊκής ύλης και αθηναϊκού πνεύματος. Εκεί, εκβάλλει όλο αυτό το συμπίλημα, ένας παφλασμός βαθιάς αθηναϊκότητας, η επίγευση μιας συνθήκης βιωμένης, μιας εμπειρίας που σωματοποιείται με την προσδοκούμενη εκπλήρωσή της.

Αν η Αθήνα έχει μια εκλεκτή ιδιαιτερότητα, ανάμεσα στις πολλές ιδιαίτερες κλίσεις της, αυτή μπορεί να βρεθεί στις κοιλότητες και τα υψίπεδα του Τριγώνου, εκεί όπου οι συνηχήσεις της Αθηνάς και της Αιόλου παράγουν ακόμη ατμούς.

Μοιράσου το!
  • 79
    Shares

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.