Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Μπορούμε – Καμία μερίδα φαγητού χαμένη

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης

Οργάνωση Μπορούμε – Καμία μερίδα φαγητού χαμένη

Καΐρη 2

Το «Μπορούμε» ξεκίνησε ως ιδέα από την Ξένια Παπασταύρου που είναι και η ίδια ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης και ασχολούνταν ήδη με τη σπατάλη τροφίμων. Κάποια στιγμή λοιπόν η αναρώτησή της ήταν τι γίνεται με όλο το περισσευούμενο φαγητό που δεν είναι συσκευασμένο και δεν πάει σε αποθήκες, αλλά μαγειρεύεται και στην Ελλάδα συνήθως στο τέλος θα πεταχτεί. Εκεί σκέφτηκε ότι κάτι πρέπει να γίνει ώστε αυτό το φαγητό να προσφέρεται σε αυτούς που το έχουν ανάγκη ειδικά τη χρονιά 2011 που άκουγες για πολλούς ανθρώπους να είναι σε διατροφική ανασφάλεια. Έτσι, αρχές Ιανουαρίου του 2012, χωρίς κανένα φοβερό πλάνο, είπαμε να ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια, με όρεξη και πάθος να κάνουμε κάτι στον ελεύθερό μας χρόνο παράλληλα με τις δουλειές μας.

Χαρακτηριστικό του «Μπορούμε» είναι πώς ξεκίνησε να έχει το γραφείο εδώ γιατί η ιδιοκτήτρια στην αρχή δεν πίστευε όλο αυτό το εγχείρημα που ξεκινούσαμε μέχρι που διάβασε κάποια δημοσιεύματα, συγκινήθηκε, το πίστεψε και μας χάρισε το πρώτο εξάμηνο του ενοικίου. Το 2012 επίσης υπήρχαν πολλοί δημοσιογράφοι ανταποκριτές από το εξωτερικό λόγω εκλογών, οι οποίοι κάλυπταν θέματα με τις θετικές πρακτικές και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και κάποια στιγμή έδωσα μια συνέντευξη στο γερμανόφωνο κρατικό ραδιόφωνο της Ελβετίας. Τότε άκουσε για την οργάνωσή μας ένα ζευγάρι φιλελλήνων Ελβετών και επικοινώνησαν μαζί μας γιατί ήθελαν να μας βοηθήσουν. Αυτό το περιστατικό είναι πολύ ενδεικτικό για το πώς ξεκινήσαμε. Το ζευγάρι μάς επισκέφθηκε στην Ελλάδα και έπειτα από τη γνωριμία μας όπου τους εξηγήσαμε το σκεπτικό και τις ιδέες μας για το «Μπορούμε» αποφάσισαν να μας βοηθήσουν με την κάλυψη μέρους του ενοικίου για αρκετά χρόνια. Επιπλέον ήρθαν μαζί μας σε διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις που κάναμε και βοηθούσαν. Στην πορεία είχαμε την ευλογία να μας στηρίξει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι έτσι μπορέσαμε να έχουμε τους πρώτους υπαλλήλους και να καλύψουμε τα πρώτα λειτουργικά έξοδα. Αυτό μας έδωσε μια πολυτέλεια να σκεφτούμε πιο στρατηγικά για το στόχο μας σχετικά με τη σπατάλη φαγητού.

Επικεντρωθήκαμε στον σκοπό μας που είναι πώς μπορούμε να σώσουμε φαγητό σε κάθε στάδιο της αλυσίδας τροφίμων, από το χωράφι μέχρι το ψυγείο, κι έτσι δημιουργήσαμε προγράμματα για το χωράφι, που πάμε και μαζεύουμε πατάτες, πράσα, ακτινίδια, πορτοκάλια και το πρόγραμμα στη λαϊκή όπου σώσαμε 128 τόνους φέτος. Αυτός είναι ο πρώτος πυλώνας και ο δεύτερος είναι να μειώσουμε τη σπατάλη κάτι που επιτυγχάνεται με σωστή ενημέρωση. Πηγαίναμε πολύ συχνά στην Ευρώπη για να ενημερωνόμαστε γύρω από το θέμα και πλέον είμαστε στα κεντρικά πάνελ των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα της σπατάλης τροφίμων. Επίσης αρχίσαμε να κάνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις, διάφορες καμπάνιες, παρουσιάσεις και φυσικά το πιο σημαντικό κομμάτι του πυλώνα αυτού είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία. Μέχρι στιγμής έχουμε μιλήσει σε 14.000 παιδιά και αυτή είναι η πιο ουσιώδης δουλειά.

Η ραχοκοκαλιά του «Μπορούμε» είναι ότι σώζουμε αυτό που περισσεύει και κανονίζουμε τους τοπικούς φορείς να το παραλάβουν. Χτίζουμε γέφυρες οι οποίες θέλουμε να παραμένουν σε καλή κατάσταση διότι είναι συνήθως μόνιμης δικτύωσης και με τακτική επικοινωνία φροντίζουμε να καταγράφουμε τα πάντα. Το 2017 δώσαμε 7,5 εκατομμύρια μερίδες φαγητού και το 2018 θα είμαστε περίπου στα 8 εκατομμύρια, ενώ έχουμε δώσει συνολικά πάνω από 26 ή 27 εκατομμύρια στα 7 χρόνια. Οι δωρεές που έρχονται στην οργάνωση καλύπτουν όλα τα λειτουργικά έξοδα.

Έχοντας κάνει πάρα πολλές δουλειές και διαφορετικές, αυτή η δουλειά μού δίνει νόημα. Στο τέλος της ημέρας όσο και να έχω δουλέψει ξέρω ότι το έχω κάνει για ένα πολύ σπουδαίο σκοπό αφού βοηθάμε ανθρώπους να φάνε. Συνεργαζόμαστε με 60-70 εθελοντές σε τακτική βάση κυρίως για τη λαϊκή και με 400 φορείς που παίρνουν τρόφιμα και καλύπτουν όλο το φάσμα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε κάθε σημείο της Ελλάδας, ενώ αυτοί που δίνουν τρόφιμα είναι πάνω από 1.000 μεμονωμένοι φορείς.

Εδώ στην περιοχή ήρθαμε το 2012 και τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, δεν ήταν η γειτονιά που είναι τώρα. Ζήσαμε την ανάπτυξη της Αγίας Ειρήνης από την αρχή. Η αναβάθμιση που γίνεται στην περιοχή μάς αρέσει πολύ και το υποστηρίζουμε όλο αυτό και πολλές φορές κατεβαίνουμε κάτω και σταματάμε μηχανάκια και αυτοκίνητα κι ενημερώνουμε για τους πεζοδρόμους και για το πάρκινγκ. Αυτό που θα ήθελα είναι να υπήρχε στην περιοχή ένα κτίριο που να στεγάζει όλες τις δομές και τις ΜΚΟ.

Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.