Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Θανάσης Νάκης

Θανάσης Νάκης

Αρωματοπωλείο – Aromes Ame

Αιόλου 51

Το «Aromes Ame» σημαίνει «Αρώματα ψυχής» και λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια. Πριν ανοίξω το συγκεκριμένο αρωματοπωλείο, δούλευα σε μια άλλη εταιρεία, πάλι με αρώματα, που τα εισάγαμε και τα εξάγαμε. Είμαι στον χώρο του αρώματος από πολύ μικρός, σίγουρα μια 15ετία, και παρόλο που τελείωσα κάτι άλλο αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτόν τον κλάδο. Η δουλειά είναι ήρεμη και επικοινωνώ με πολύ κόσμο γιατί δουλεύω με λιανική πώληση κι η αλήθεια είναι ότι έχει μεγάλη απήχηση. Εκτός από αρώματα, επιπλέον έχουμε σαπούνια που είναι τελείως φυτικά, για παράδειγμα, περιέχουν αμυγδαλέλαιο, αβοκάντο, γάλα γαϊδούρας, χωρίς αιθέρια έλαια, κρέμες και αφρόλουτρα, τα οποία τα επιλέγω από τους προμηθευτές.

Στην αρχή ήθελα να κάνω ένα διαφορετικό αρωματοπωλείο όπως είναι μερικά αρωματοπωλεία στο Λονδίνο που φτιάχνουν το άρωμα ανάλογα με το PHτου δέρματος του πελάτη, αλλά φυσικά είναι πολύ ακριβό και γι’ αυτό ήταν δύσκολο να το υλοποιήσω στην Ελλάδα.

Για να μάθει κανείς τη δουλειά, δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κάτι συγκεκριμένο, αλλά να έχεις ασχοληθεί αρκετά με τα αρώματα και σιγά σιγά μαθαίνονται όλα με την εμπειρία. Βέβαια, οι προμηθευτές έχουν τελειώσει χημικοί, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν τη σύσταση του κάθε αρώματος. Για να γίνει το άρωμα, οι προμηθευτές φέρνουν τις εσάνς από το ίδιο εργοστάσιο που κάνουν τα γνήσια αρώματα. Κάθε άρωμα έχει περίπου 15 με 50 συστατικά και για να βρεις να κάνεις μια μίξη την εσάνς του αρώματος είναι πολύπλοκο, γιατί, για παράδειγμα, δεν είναι εύκολο να βρεις το ίδιο σανταλόξυλο που φτιάχνουν στην Αίγυπτο και μπορεί να είναι και πολύ ακριβό. Στην ουσία είναι μια αντιγραφή αρώματος, είναι ακριβώς το ίδιο, με τη μόνη διαφορά ότι δεν πληρώνεις τη μάρκα, το μπουκάλι και το μάρκετινγκ. Υπάρχουν πολλές εσάνς, γαλλικές, γερμανικές, ελληνικές, τουρκικές, που όλες έχουν να κάνουν με την ποιότητα και την τιμή. Για να φτιάξεις το κάθε άρωμα, η πρώτη ύλη ή βάση είναι η εσάνς, το απόσταγμα του αρώματος που λίγο λίγο, με τη σωστή δοσολογία, βγαίνει το αποτέλεσμα που θέλεις. Η κολόνια και το άρωμα έχουν διαφορά. Η κολόνια στο κιλό μπορεί να έχει ένα 15% εσάνς, οπότε στο δέρμα κρατάει περίπου δύο ώρες, ενώ το άρωμα έχει 70-80% εσάνς και συνεπώς κρατάει πολύ παραπάνω.

Το πρώτο εμπορικό άρωμα ήταν το Chanel no5 που βγήκε το 1921 και το φόρεσε η Μέριλιν Μονρόε. Είναι το πιο διαχρονικό άρωμα, θα μπορούσε να πει κανείς. Παλιά στην Ελλάδα δεν υπήρχαν πολλά αρώματα παρά μόνο το Chanel no5, το πατσουλί και η «Μυρτώ». Το πατσουλί είναι αιθέριο έλαιο που στην αρχή μυρίζει περίεργα, εξού και η παροιμία, αλλά μετά γλυκίζει και γι’ αυτό πολλά αρώματα το περιέχουν ως συστατικό.

Σε αυτήν τη δουλειά μού αρέσει το γεγονός ότι έχει να κάνει με κόσμο και στην ουσία βοηθάω τον πελάτη να καταλάβει τι είναι το άρωμα. Έχει δημιουργική πλευρά γιατί κάνω έρευνα για τα αρώματα. Υπάρχουν γύρω στα 400 brandsκαι 10.000 αρώματα σε όλο τον κόσμο, ενώ κάθε μέρα βγαίνει ένα καινούργιο άρωμα, γι’ αυτό και η δουλειά αυτή θέλει πολύ ψάξιμο. Εδώ φέρνω αρώματα που δεν υπάρχουν τα γνήσιά τους στην Ελλάδα, γιατί είναι πολύ ακριβά. Έχω φίλους που μένουν Λονδίνο και κάνουν την ίδια δουλειά σε διαφορετικά αρωματοπωλεία, με πολύ ακριβά αρώματα, κι έτσι από εκεί μαθαίνω διάφορα για τον κλάδο και συχνά πηγαινοέρχομαι Λονδίνο και κάνω έρευνα.

Εδώ στο κέντρο είμαι τρία χρόνια και η περιοχή είναι πολύ όμορφη, απλώς το βράδυ δεν είναι τόσο προσβάσιμη. Θεωρώ ότι η πεζοδρόμηση θα βοηθήσει πολλά μαγαζιά και περιμένω, όταν τελειώσει το έργο, να δω πώς θα είναι. Θα ήθελα να υπάρχουν περισσότερα φώτα και να πέσουν τα ενοίκια για να ανοίξουν πιο πολλά καταστήματα και εμπορικά μαγαζιά.

Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.