Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Γιώργος Φράγκος

Γιώργος Φράγκος

Σιδηρικά εργαλεία-είδη κιγκαλερίας Φράγκος-Κωστόπουλος Ο.Ε.

Αθηνάς 20

 Η επιχείρησή μας ξεκίνησε το 1959 από τον πατέρα μου, που αρχικά εργαζόταν ως λογιστής σε μια άλλη εταιρεία του κλάδου, στον Πειραιά. Επειδή ο εργοδότης του σ’ εκείνη την εταιρεία είχε εκτιμήσει πολύ τη δουλειά του, όταν αγόρασε μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, στην Καΐρη, έδωσε στον πατέρα μου και σε έναν άλλον συνέταιρο το μαγαζί και συμφώνησαν να λειτουργούν οι ίδιοι το κατάστημα του κέντρου μέχρι τα παιδιά του να ενηλικιωθούν. Και όντως, μόλις ανέλαβαν τα παιδιά του το κατάστημα, ο πατέρας μου πια άνοιξε τη δική του επιχείρηση εδώ στο κέντρο.

Θυμάμαι που πήγαινα στο γραφείο του πατέρα μου και έπαιζα με τα αυτοκινητάκια μου και, επειδή ερχόμουν από μικρός εδώ και τα καλοκαίρια τα περνούσα στο μαγαζί και βοηθούσα, η δουλειά μού άρεσε. Έτσι, το 1974 μπήκε ο ξάδερφός μου στη δουλειά κι εγώ το 1979. Συγκεκριμένα, αφού είχα δώσει δώσει εξετάσεις στην ΑΣΟΕΕ και αμέσως μετά τις οικογενειακές διακοπές ο πατέρας μου μού είπε: «Αν θες το μαγαζί, αύριο ανοίγουμε στις 7.30». Ήταν απλά τα πράγματα κι έτσι ξεκίνησα να δουλεύω πλέον με ευθύνες. Πρώτα έμαθα τη λογιστική εδώ στο μαγαζί και μετά τα έμαθα στην ΑΣΟΕΕ. Το 1989 ο πατέρας μου σταμάτησε τη δουλειά και ανέλαβα εγώ με τον ξάδερφό μου.  

 Η επιχείρηση έχει αλλάξει αντικείμενο από τότε. Παλιά, όταν έλεγαν για σιδηρικά ή εργαλεία, το κέντρο του κλάδου ήταν η Αθηνάς, όπως αντίστοιχα και για τα λευκά είδη που ήταν στη Βορέου. Ο δικό μας κλάδος, από αυτά που έχω ακούσει από τον πατέρα μου, αποτελούνταν από 3-4 μεγάλες επιχειρήσεις από τις οποίες προέκυπταν άλλα μαγαζιά από τους καλούς υπαλλήλους αυτών των επιχειρήσεων.

 Τα προϊόντα μας τα προμηθευόμαστε από Ελλάδα και εξωτερικό. Η αλλαγή που έχει γίνει είναι ότι, από εκεί που δουλεύαμε αρκετά με την οικοδομή, πλέον αυτό το είδος δουλειάς έχει μεταφερθεί στα προάστια. Αυτό που μας κρατάει είναι ότι έχουμε μετεξελιχθεί και «γυρίσαμε» σε πιο εξειδικευμένα είδη, τα οποία έχουν περισσότερες εφαρμογές, όπως, για παράδειγμα, μεταλλικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ξύλινων κουτιών, εξαρτήματα για μουσικά όργανα κ.λπ. Ξεκινήσαμε μια συνεργασία με μια γερμανική εταιρεία που έχει πολλά εργαλεία ξύλου, για μουσικά όργανα ή για σκάλισμα με παραδοσιακό εργαλείο. Υπάρχουν πολλοί νέοι που ασχολούνται με το ξύλο και σιγά σιγά διαμορφώνεται ένας καινούργιος τομέας στις κατασκευές. Βγαίνουν νέες ιδέες και η δουλειά πρέπει να προσαρμόζεται συνέχεια. Εκεί θέλει μια προσαρμοστικότητα, διότι, αν δεν προσαρμοστείς και δεν εξελιχθείς, «πεθαίνεις». Μέσα από τις δυσκολίες κάνεις στροφές που σε διευκολύνουν να ξεπεράσεις τα οποιαδήποτε εμπόδια.

 Ως επί το πλείστον δουλεύουμε με λιανική και ημιχονδρική. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το μαγαζί με την παλιά ατμόσφαιρα, αλλά και να το εκσυγχρονίζουμε –αυτό παρατηρούμε ότι αρέσει σε πολλούς τουρίστες που περνούν από εδώ, οι οποίοι σταματάνε και μάλιστα χαζεύουν, διότι μάλλον είναι κάτι διαφορετικό, και έπειτα μας φωτογραφίζουν.

 Βασική αλλαγή στη δουλειά είναι φυσικά ότι δεν μπορεί να μετακινείται ο μεγάλος όγκος των εμπορευμάτων στο κέντρο της Αθήνας, κάτι που είναι φυσιολογικό, καθώς δεν χρειάζεται να περάσει όλη η Αθήνα από το κέντρο, αφού επίσης έγιναν και περιφερειακές αγορές. Ο πατέρας μου έλεγε ότι κάποια στιγμή η Αθηνάς θα πουλάει τσολιαδάκια, δηλαδή τουριστικά είδη. Το έβλεπε και ο ίδιος ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να μετακινείται όλος αυτός ο όγκος στο κέντρο της Αθήνας. Αλλάζουν τα δεδομένα.

 Η  περιοχή δεν θα βρει εύκολα τον ίδιο χαρακτήρα. Πιστεύω ότι η περιοχή πρέπει να βρει έναν άλλον χαρακτήρα. Για να σταθεί μια περιοχή και να ζήσει, πρέπει να έχει αστικό ιστό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι και όχι μόνο τουριστική κίνηση. Τώρα υπάρχει ένα φούσκωμα στον τουρισμό, αλλά η τουριστική κίνηση μπορεί ξαφνικά να μειωθεί και τότε η περιοχή θα έχει πρόβλημα.

 Είναι πολύ θετική όλη η αναζωογόνηση που γίνεται στην περιοχή, αλλά πιστεύω ότι τα έργα χρειάζεται να γίνονται πιο γρήγορα και πιο μεθοδικά, όχι μόνο για να ιδωθεί το αποτέλεσμα γρήγορα, αλλά διότι θεωρώ ότι έχει περάσει πάρα πολύς χρόνος και χάνεται η ζεστασιά του ξεκινήματος και της αλλαγής. Αντιδράσεις πάντα θα υπάρχουν, αυτό που με απασχολεί, όμως, είναι ότι υπάρχει αυτή η μονομέρεια της ανάπτυξης που είναι πάνω στο τουριστικό κομμάτι, στον καφέ και στο φαγητό και έφυγαν αυτοί που έδιναν το χρώμα. Σίγουρα δεν μπορείς να κρατήσεις το χρώμα του ’50 ή του ’60, αλλά είναι απαραίτητο να βρεθεί μια ισορροπία.

Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.