Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Γιώργος Αλευράς

Γιώργος Αλευράς

Χαρτοπωλείο

Βλαχάβα 1

Ο  πατέρας μου ξεκίνησε το 1927 την επιχείρηση στην οδό Πολυκλείτου και μετά το 2012 μεταφερθήκαμε εδώ. Είμαι από την Αθήνα και έμενα για πολλά χρόνια στο κέντρο. Εμπορευόμαστε τα χαρτοπωλειακά είδη σε χονδρική. Έχουμε και λιανική, αλλά περισσότερο δουλεύουμε με χονδρική.

Παλιά είχαμε πολλή δουλειά και γι’ αυτό απασχολούσαμε πολλούς υπαλλήλους.Άλλες εποχές τότε, κι άλλες εποχές τώρα. Εκείνα τα χρόνια, μεταξύ 1950-1960 κι ένα μέρος του 1970, κατέβαινε όλος ο κόσμος στο κέντρο για να ψωνίσει – όχι μόνο χαρτικά. Πλέον δεν υπάρχει η ίδια κίνηση. Η Πολυκλείτου δεν έχει καμία σχέση με παλιά, αφού όλοι οι παλιοί έχουν φύγει από τη ζωή.

Πρώτη φορά που ήρθα εδώ ήταν το 1952. Θυμάμαι στον δρόμο τη ζωντάνια, καθώς, απ’ ό,τι θυμάμαι, είχε κατάστημα με είδη βάπτισης, σουβλατζίδικο, είδη δώρων, ψιλικά, πρατήριο μεγάλης βιοτεχνίας με κορδόνια, κατάστημα παιχνιδιών, χρυσοχοείο, βιοτεχνία με ρούχα, κατάστημα με γυαλιά κι επίσης υπήρχε μια στοά με ένα καφενείο που ήταν πάρα πολύ μικρό κι είχε τρεις καφετζήδες για να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο. Πάνω είχε ορόφους και γραφεία ή επιχειρήσεις, όπως ένα ραφείο και ένα δικηγορικό. Υπήρχε πολύς κόσμος εκείνη την εποχή· τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Στη στοά Δαγκλή υπήρχε τυπογραφείο, ένα μαγαζί που πουλούσε κάρτες, ένας φούρνος, ένα χαρτοπωλείο, ένα μαγαζί με μαχαίρια και ένα οινομαγειρείο.

Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα από την περιοχή ήταν ότι ήμασταν μια γειτονιά και είχαμε καλές σχέσεις μεταξύ μας. Μέσα στη στοά όπου ήταν το καφενείο κάθε μεσημέρι μαζευόμασταν και παίζαμε τάβλι. Ως επί το πλείστον, τα καταστήματα έκλειναν το μεσημέρι. Οπότε μαζευόμασταν μεσημέρια όλοι εδώ της γειτονιάς κάπου για να φάμε και για να περάσει η ώρα. Θυμάμαι ότι στην αρχή τα σημερινά μεγάλα σούπερ μάρκετ ψώνιζαν από εμάς. Πολλές φορές πηγαίναμε πράγματα στο Ψυχικό στον Βασιλόπουλο που ήταν το πρώτο σούπερ μάρκετ που είχε ανοίξει τότε. Δουλεύαμε ένα είδος υπερωρίας, διότι, όταν κλείναμε, μέναμε μέσα στο μαγαζί και βγάζαμε παραγγελίες. Και καμιά φορά πεταγόμασταν στο καφενείο εδώ δίπλα. Επίσης υπήρχε και το καφενείο του Παυλίδη που σέρβιρε τη δεκαετία του 1960 εσπρέσο και κρουασάν και πηγαίναμε και παίρναμε κρουασάν εκείνη την εποχή.

Όλη η Αθήνα κατέβαινε κάτω κι έπαιρνε παιχνίδια και πολλά άλλα είδη. Οτιδήποτε και να ήθελες το έβρισκες εδώ κι από πίσω η Αιόλου ήταν σαν λαϊκή με τους μικροπωλητές. Εδώ ήταν η αγορά, αφού δεν υπήρχαν στις συνοικίες μαγαζιά. Μετά που άρχισαν να ανοίγουν μαγαζιά στις συνοικίες, ο κόσμος δεν κατέβαινε πια. Επίσης έφυγε και η χονδρική σιγά σιγά από ’δώ. Τώρα η περιοχή αλλάζει, όλα γίνονται ξενοδοχεία, διότι, όπως φαίνεται, έχουμε μεγάλο τουρισμό. Δεν έχει μείνει τίποτα ίδιο.

Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.