Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Γιάννης Γιαννακόπουλος / Metapolis

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Metapolis

Καΐρη 6

Είμαστε τρεις φίλοι, ο Κώστας Kουρτίδης, ο Θοδωρής Βερονίκης και εγώ. Γνωριστήκαμε σε ένα ταξίδι με σακίδια στην Αίγυπτο διάρκειας δύο εβδομάδων, όπου ήμασταν όλοι φωτογράφοι, γίναμε φίλοι και πριν από μερικά χρόνια ξεκινήσαμε μια φωτογραφική ομάδα. Το όνομα της ομάδας μας δόθηκε από την πρώτη έκθεση που κάναμε και είχε ως θέμα την πόλη. Πάντα μας ενδιέφερε η αστικοποίηση του πεδίου και γι’ αυτό φέτος που κλείνουμε 10 χρόνια επιστρέφουμε ως ομάδα σε μια καινούργια αντίληψη στη φωτογραφία, στο urban. To urban είναι λίγο πιο ανοιχτό στοιχείο από το street, από το αστικό, από το φωτορεπορτάζ.

Πριν από 10 χρόνια ξεκινήσαμε στο Θησείο, έπειτα μετακομίσαμε στην Αιόλου και τα τελευταία τρία χρόνια είμαστε εδώ. Η σκέψη μας γι’ αυτόν τον χώρο είναι ότι η φωτογραφία μπορεί να μοιραστεί πέρα από τα όρια των επαγγελματιών φωτογράφων και επίσης κάποιος που έχει ως χόμπι την εικόνα, τη φωτογραφία και ίσως την κινούμενη εικόνα να μπορεί να εκφραστεί, να δημιουργήσει χωρίς όλα τα «πρέπει» της σχολής. Έτσι όλα αυτά καταλήγουν στην παρέα, μια μεγάλη παρέα που ξεκίνησε από 18 ανθρώπους, οι οποίοι ήταν μαθητές μου παλαιότερα σε ένα σεμινάριο, και σήμερα αποτελείται από πάνω από 160 άτομα. Κανείς δεν είναι επαγγελματίας φωτογράφος, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

Οι χώροι που ψάχναμε θέλαμε να έχουν να πούνε κάτι την πόλη. Όταν φύγαμε από την Αιόλου, ψάξαμε να βρούμε τα στοιχεία της πόλης πριν από τη δεκαετία του ’70. Ψάχνοντας να βρούμε χώρους, είδαμε ότι εδώ έχει μια άλλη ιστορία το κάθε πράγμα. Μας κέρδισε η σκάλα και όλο το περιβάλλον. Εδώ υπάρχει και χώρος στον οποίο μπορεί ο καθένας να εκθέσει τη δουλειά του, είτε είναι φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική, performances, αλλά η φωτογραφία είναι κυρίαρχο στοιχείο ως προς την έννοια του Μετάπολις, της πόλης.

Ξεκινήσαμε λοιπόν σεμινάρια και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει από τη βάση της φωτογραφίας και ανάλογα με τα όσα χρόνια παραμένει μέλος της ομάδας να περάσει σε άλλα επίπεδα. Οι ιδέες που πρεσβεύουμε είναι αυτές που έχουμε συναντήσει στο εξωτερικό. Θέλουμε η φωτογραφία να μην είναι στατική, διότι συνήθως υπάρχει μια στασιμότητα στη φωτογραφία. Σκοπός μας είναι η διάδοση, η ανάπτυξη της φωτογραφίας ακόμη και με ανθρώπους που δεν έχουν στόχο την επαγγελματική αλλά την εικαστική προσέγγιση της εικόνας. Μπορεί κάποιος να θέλει να μάθει τη μηχανή του, αλλά με τον τρόπο που λειτουργούμε θα γνωρίσει σταδιακά και το άλλο κομμάτι. Δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις καινούργια πράγματα όπως κάνουν πολλοί φοιτητές φωτογραφίας που έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, διότι σε αυτήν την ομάδα κάθε μέλος έχει τη δουλειά του, την οικογένειά του, οπότε υπάρχει πολύ λίγος ελεύθερος χρόνος, αλλά, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν μαζί μας για χρόνια, κάτι που σημαίνει πολλά για εμάς.

Μας αρέσει να βοηθάμε και νέα παιδιά που ασχολούνται με τη φωτογραφία κι έτσι μέσω του χώρου να κάνουν εκθέσεις. Ο χώρος δίνεται για εκδηλώσεις και για μπαζάρ, για παρουσιάσεις βιβλίων – στην ουσία, είναι ένας πολυχώρος που διαθέτει 150 τ.μ ανοιχτού χώρου κι μπορεί ο καθένας να το διαμορφώσει όπως θέλει.

Η περιοχή μού αρέσει πολύ και, επειδή έζησα τον πεζόδρομο της Αιόλου, πιστεύω ότι οι αλλαγές που γίνονται, παρόλο που με τρομάζουν, γίνονται για καλό. Φαντάζομαι πως, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα είναι τόσο ωραίοι και οι άλλοι πεζόδρομοι. Καταλαβαίνω ότι σε μια περίοδο ανάπτυξης χρειάζεται να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Μέχρι τώρα βλέπαμε κλειστά κτίρια που τώρα ανοίγουν και είναι ωραίο να ζωντανέψει το κέντρο με παρουσίες και φωτισμό και να αρχίσει να κατεβαίνει εδώ περισσότερος κόσμος. Νομίζω της αξίζει της Αθήνας να έχει περισσότερους πεζόδρομους. Ακόμη και στη Ρώμη υπήρχαν αντιδράσεις με τους πεζόδρομους αλλά ύστερα από χρόνια το συνήθισαν. Έγινε μια ήπια προσαρμογή με τα καρεκλάκια και τα τραπεζάκι που δίνουν ζωντάνια έξω από τα μαγαζιά των εμπόρων και ειδικά το καλοκαίρι που οι επιχειρηματίες μπορούν να κάτσουν έξω από το κατάστημά τους κάτω από τον ήλιο.

Ακόμα βέβαια υπάρχουν αντιδράσεις κυρίως με το πάρκινγκ, αλλά τώρα, αν θεωρεί κάποιος ότι οι πεζόδρομοι είναι καλοί για πάρκινγκ, υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει συνείδηση ο πεζόδρομος είναι για να πάρεις το ποδήλατό σου και να κινείται ελεύθερα ο πεζός. Όλη αυτή η αναβάθμιση βοηθάει και στα δίκτυα, αλλά νομίζω ότι το πρόβλημα είναι στη συντήρηση. Στην Αιόλου γίνεται συντήρηση επειδή υπάρχει κίνηση και πολλά ανοιχτά μαγαζιά κι έτσι διατηρείται σε καλό επίπεδο. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε αυτό που φτιάχνουμε να το συντηρήσουμε.

Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.