Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Βασίλης Μασσέλος / guest editor / newsletter #20 / 03.2019

Βασίλης Μασσέλος

Food & Travel Editor

εφ. «Η Καθημερινή»

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί όλα τα πομολάδικα είναι μαζεμένα στην οδό Βύσσης και γιατί γενικά ομοειδή καταστήματα συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο; Την απάντηση έχει δώσει ο αείμνηστος νομπελίστας Τζον Νας με τη θεωρία των παιγνίων. Στο ερώτημα-μαθηματικό παίγνιο του πoύ θα εγκατασταθούν δύο πωλητές λεμονάδας κατά μήκος της ίδιας παραλίας, η απάντηση είναι στο κέντρο αυτής, ο ένας δίπλα στον άλλον, γιατί είναι το μόνο σημείο που κανείς τους δεν θα έχει χωροταξικό πλεονέκτημα έναντι του άλλου αφού οι πελάτες θα ισαπέχουν.

Αυτό το φαινομενικά απλό μαθηματικό παιχνίδι εξηγεί το θαυμάσιο φαινόμενο των μικρο-αγορών στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, το οποίο κατά το παρελθόν μονοπωλούσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των κατοίκων, πριν από την εκρηκτική αστική ανάπτυξη, τις περιφερειακές αγορές και αργότερα τα μεγάλα malls. Ακόμη και σήμερα και παρά την παραλυτική κρίση, η περιοχή, που βρίσκεται χωροταξικά εντός του ίχνους των τειχών της αρχαίας Αθήνας, διατηρεί τον δικό της χαρακτήρα αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες «συστάδες» εμπορικών καταστημάτων.

Οι παλαιότεροι θυμούνται τους εμπόρους κασμιριών στην οδό Πραξιτέλους, την εποχή που ο πελάτης αγόραζε το ύφασμα –που ήταν και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ενός κουστουμιού– και στη συνέχεια «ραβόταν». Κανείς εξ αυτών δεν επιζεί σήμερα, αν και στην κοντινή οδό Λεωχάρους υπάρχει κατάστημα που πουλάει υφάσματα για πουκάμισα με το μέτρο.

Αντίθετα δεκάδες μαγαζιά με υφάσματα επιπλώσεων ανθούν στην οδό Καλαμιώτου, ενώ στην Πραξιτέλους επιζούν πολλά καταστήματα ηλεκτρικών ειδών ανάμεσα στα νέα, trendy μαγαζιά ρούχων και αξεσουάρ. Περί της Λεωχάρους θα βρει κανείς, κυριολεκτικά, χιλιάδες χάντρες και μικροϋλικά για κοσμήματα, μια δουλειά που άντεξε στην κρίση όσο οι άνθρωποι στρέφονται προς τη χειροτεχνία (crafts) ως μέσο βιοπορισμού.

Το ίδιο δεν ισχύει δυστυχώς στην περίπτωση της οδού Βύσσης όπου πολλά από τα καταστήματα ειδών κιγκαλερίας έχουν κλείσει εξαιτίας της μεγάλης μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος στην πόλη όπου οι βιτρίνες των καταστημάτων να έχουν, σε κοινή θέα, τόσες εκατοντάδες πόμολα για πόρτες και έπιπλα, μια εικόνα η οποία, τρόπον τινά, θυμίζει εγκατάσταση τέχνης.

Η πρόσφατη ανάπλαση ενός σημαντικού αριθμού δρόμων στο Τρίγωνο κάνει τον περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης πιο εύκολο αλλά και ευχάριστο. Μία διαδρομή ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον που θα γοητεύσει τον παρατηρητικό επισκέπτη.

Μοιράσου το!
  • 40
    Shares

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.