Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Αρίστος Δοξιάδης / guest editor / newsletter #22 / 05-06.2019

 

Αρίστος Δοξιάδης

Εταίρος της Big Pi Ventures

Ανάμεσα στα ισόγεια και στα ρετιρέ

Πολύ πριν από την οικονομική κρίση, η περιοχή του Τριγώνου είχε παρακμάσει. Οι βιοτεχνίες που στεγάζονταν στα εξαώροφα της Αγίου Μάρκου και της Βύσσης είτε έκλεισαν, αφού δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν με τα εισαγόμενα προϊόντα, είτε έφυγαν, διότι οι κυβερνήσεις αποφάσισαν ―σωστά― ότι στο πυκνά χτισμένο κέντρο δεν πρέπει να υπάρχουν δραστηριότητες «μέσης και υψηλής όχλησης». Παρέμειναν οι εμπορικές εκθέσεις στο ισόγειο, αλλά οι όροφοι άδειασαν από μηχανές και τεχνίτες. Το μεγαλύτερο μέρος του χώρου των ορόφων έμεινε κενό ή έγινε αποθήκη για τα εμπορικά καταστήματα. Ακόμη και τώρα αυτό ισχύει τουλάχιστον για τα δύο τρίτα των χώρων.

Σήμερα, τα ισόγεια στους πεζόδρομους έχουν  ζωντανέψει, με μπαρ, εστιατόρια και μουσική, σχεδιασμένα για μια νέα πελατεία, τους κοσμοπολίτες μιλένιαλς. Το μέρος ελκύει τους ντόπιους αλλά και ξένους, καθώς συνδυάζει το μεσανατολίτικο βουητό με την ψαγμένη αισθητική του ευρωπαϊκού Νότου. Γι’ αυτούς τους επισκέπτες έχουν αρχίσει να ανακαινίζονται τα ρετιρέ, καθώς και μερικά κτίρια ολόκληρα που γίνονται ξενοδοχεία.

Θα είναι κρίμα ο τουρισμός να γίνει η κύρια χρήση της περιοχής. Υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για κάτι άλλο, που θα ξανακάνει την περιοχή κέντρο παραγωγής. Το σημείο είναι ιδανικό για να στεγαστούν μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν δημιουργικούς μιλένιαλς, όπως είναι αυτοί που τώρα έρχονται για διασκέδαση και για τουρισμό. Το Τρίγωνο είναι στο κέντρο μια ζωηρής μεγαλούπολης, έχει χώρους ανοιχτούς και κλειστούς για συναντήσεις ή για διάβασμα, όλες τις εποχές και όλες τις ώρες, και είναι σχεδόν απαλλαγμένο από αυτοκίνητα. Και ―το πιο σημαντικό― διατηρεί τη μικρή κλίμακα και τις μεικτές χρήσεις.

Πρόσφατα μετακόμισε στην Αιόλου ο συνεργατικός χώρος The Cube, για νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας. Σε κοντινούς δρόμους ήρθαν μερικές εταιρείες λογισμικού, μικρά γραφεία μάρκετινγκ και ομάδες σχεδιαστών. Ελπίζω ο επόμενος δήμαρχος να βρει τρόπο ώστε αυτοί να μείνουν και να φέρουν κι άλλους. Θα δώσουν πολύ περισσότερα στην πόλη από μερικές ακόμη διανυκτερεύσεις τουριστών.

Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.