Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου

EN / EL
snf athens trigono Image Map
Athens Trigono
Επιλογή Γλώσσας: EN / EL

Άγγελος Κλάδης / guest editor / newsletter #19 / 02.2019

Άγγελος Κλάδης,

δημοσιογράφος, περ. «Αθηνόραμα»

Το Τρίγωνο είναι η ευκαιρία μας

Για να ξεκινήσουμε αυτήν τη μικρή ιστορία με πρωταγωνιστή το Εμπορικό Τρίγωνο –μια ιστορία ανάμεσα στις πόσες που διατρέχουν σιωπηλά την αθηναϊκή συνείδηση–, πρέπει να πάμε πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια. Τότε, κάπου στα πρώτα έτη, εμφανώς επηρεασμένος από τις μαραθώνιες ολονυχτίες προ εξεταστικής και τις πρώτες αναγνώσεις περί Μπωντλαίρ και Μπένγιαμιν, θυμάμαι τον εαυτό μου να τριγυρνάει επίτηδες στα στενά ανάμεσα στην Καπνικαρέα και την Αθηναϊκή Τριλογία παρατηρώντας την κάθε λεπτομέρεια ξεχωριστά. Από τα πλουμιστά τόπια υφάσματος, τα ρουχάδικα και τα πομολάδικα, μέχρι τις μυρωδιές που μαρτυρούν την Ευριπίδου, τις πολύμορφες αρχιτεκτονικές προσόψεις ή το παραδοσιακό καφενεδάκι στη Στοά Καΐρη, έπλαθα στο μυαλό μου την εικόνα ενός σύγχρονου flâneur,ενός τύπου που απολαμβάνει να χάνεται μέσα στο αστικό δίκτυο, να εξερευνά και να βιώνει τον δημόσιο χώρο.

Και νά που, ύστερα από λίγα χρόνια, ο δημόσιος χώρος του κέντρου ανακηρύσσεται νικητής. Το μεγάλο κεφάλαιο των πεζοδρομήσεων, που από τις αρχές της νέας χιλιετίας είχε μπει στο περιθώριο των πολιτικών ανάπλασης, επιστρέφει στο προσκήνιο με άρμα το ίδιο νευραλγικό σημείο του αθηναϊκού χάρτη:το Τρίγωνο.*Προσθέτοντας ακόμη έντεκα πεζοδρομημένες οδούς στο μωσαϊκό του, τα κομμάτια του παζλ συμπληρώνονται και η αστική ζώνη που προμηνύεται πίσω από τους καπνούς των εκσκαφέωναναπτερώνει τους μετεφηβικούς μου ρομαντισμούς. Στενάκια και αρτηρίες παραδίδονται στους πεζούς περιπατητές, μικρότερες πλατείες γεννιούνται στις συμβολές των οδών (όπως εκεί που η Αιόλου συναντά τη Χρυσοσπηλιωτίσσης, τη Νικίου και τη Βύσσης)και ένα συνεκτικό πλέγμα γειτονιάς εκτοπίζει τη χρόνια αντίληψη να προσαρμόζουμε την πόλη στο αυτοκίνητο.

Οι χρόνιες αντιλήψεις, όμως, ενέχουν και χρόνιες συνήθειες. Όταν έκανα το ρεπορτάζ για τις αλλαγές στη γύρω περιοχή του Τριγώνου τότε που είχαν πρωτοξεκινήσει οι παρεμβάσεις, ανάμεσα στις θετικές αντιδράσεις ντόπιων και καταστηματαρχών, μερικές ενστάσεις με έβαλαν ξανά σε σκέψεις. «Και πού θα παρκάρουμε τώρα;» «Αν κλείσουν όλους αυτούς τους δρόμους, θα γίνει κομφούζιο με την κίνηση στην Κολοκοτρώνη.» «Ναι, οι πεζόδρομοι μας μαράνανε…» Η Ελίνα Δάλλα μού λέει ότι πλέον έχει αλλάξει η στάση ακόμη και των πιο επιφυλακτικών. Το πιστεύω. Θέλει κόπο και χρόνο για να ξεβολευτούμε, να καταλάβουμε ότι το ιστορικό κέντρο μιας σύγχρονης πρωτεύουσας δεν σηκώνει κορναρίσματα και ιδιωτικά οχήματα, να αντιληφθούμε την αξία του δημόσιου χώρου και να τoν υπερασπιστούμε. Το Τρίγωνο είναι η ευκαιρία μας να το κάνουμε.

*Η περιοχή του «μικρού» Τριγώνου όπως προκύπτει από τα πρώτα ρυμοτομικά σχέδια της πόλης και αφορά τις πιλοτικές παρεμβάσεις είναι υποσύνολο του Εμπορικού Τριγώνου, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Πραξιτέλους-Λέκκα και Καραγεώργη Σερβίας (που μετονομάζεται τρεις φορές σε Περικλέους, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης μέχρι να καταλήξει στην Αθηνάς).

Μοιράσου το!
  • 72
    Shares

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.